Wine and food in Hof ter Meyghem

“Sneeuw, neen, er is er geen sneeuw te zien!” Het was wel anders, jaren geleden, toen Vinosi het wine and food diner hield in de Snuiver in Denderbelle… Pakken sneeuw, wel 25 cm. dik en dan nog wel twee jaar na elkaar!

Maar op 13 december 2024 hoefde het eigenlijk niet… Als met Kerstmis onze beemden en struwelen maar met een witte donzige deken van sneeuw zijn bedekt… daar konden we nog mee leven…

Voor onze wine and food had de chef van Hof ter Meyghem terug een voortreffelijk menu voorgesteld… Passende wijnen brachten we zelf mee, van aperitief tot het het dessert en voor de sfeer zorgde iedereen!

Omstreeks 20.00 uur struikelden de laatsten binnen en waren we compleet…

Traditionele wensen en eindejaarsverhalen deden de ronde…

Lekkere hapjes waren een smaakvolle aanzet en beloofden heel wat voor het vervolg van het menu…

Hierbij gaf een Crémant de Bourgogne van het huis Chevalier een voorzet…

Het domein Chevalier beet de spits af met een blend van Chardonnay (50%), Pinot Noir (20%), Gamay (20%) en Aligoté (10%). Licht goud van kleur met in de neus een intens aroma van hazelnoot. In de mond een complexe body met een matig zuurgehalte, een spoor van tannines en een uitgesproken smaak van acacia. Een perfecte starter…

Toen iedereen zijn tafelgenoten had gevonden starten we met de feestdis.

Als voorgerecht een uitdaging voor onze smaakpapillen: op vel gebakken zeebaarsfilet met risotto, boschampignons en truffel… Tot ieders tevredenheid ook een streling voor het oog…


Hierbij werden twee wijnen (een rode en een witte) gepresenteerd.

Enerzijds de Gallieno met de Malvasia Puntinata druif, de koningin van de autochtone witte druivensoorten uit Lazio, onmiskenbaar omdat ze een duidelijke vlek heeft op de hoogte van de navel van de druif. Met deze prachtige druif produceert het domein Riserva della Cascina haar sublieme Gallieno, een witte wijn met een mooie strogele kleur en elegante, gevarieerde aroma’s van grapefruit, passievrucht, rijpe perzik, veldbloemen, zonder de mooie minerale en balsemachtige toets te vergeten. In de mond bevestigt het alle geuropties. Een zachte, fijne, elegante witte wijn met geweldig parfum dankzij Malvasia Puntinata die zich thuis voelt op vulkanische ondergrond. Begeleidt uitstekend kazen, visgerechten en gevogelte… In mijn oor fluisterde mijn tafelgenoot links dat dit ongetwijfeld de meest passende wijn was bij het gerecht…

Het bedrijf Riserva della Cascina houdt van oude geschiedenis, en de ligging op de IX Mijl van de Via Appia bevestigt dit (Lazio). De naam van de wijn, Gallieno, herinnert aan de Romeinse keizer Publio Licinio Egnazio Gallieno, een dappere leider die vooral bekend is om zijn hervorming van het leger. De keuze voor deze toewijding is zeker niet toevallig, want recht tegenover de wijngaarden waar de mooie Malvasia Puntinata vrolijk groeit, staat het Mausoleum van Gallieno, een oud monument bedekt met marmer dat het graf was van de prestigieuze keizer-strijder. Ter ere van hem en van de geschiedenis die ons heeft gemaakt tot wie we zijn.

Deze wijn, van een uitstekend gehalte, diende “het op te nemen” tegen een andere klepper: de Corte Enricetta – Pelassa. Sommigen omschrijven deze wijn als “de harmonie van de beroemde “Unfinished”, Symphony nr. 8 door Schubert.” Een volbloed Piemontese! Druiven: Barbera en Nebbiolo van de Barollo streek, geteeld op meer dan 300 meter hoogte. Robijnrode kleur die naar paars neigt met een fruitig bouquet. Aangenaam in de mond, met een matige zuurtegraad en een bijzonder aanhoudende en harmonieuze afdronk. De boerderij Pelassa, gelegen in Montà d’Alba, beheert wijngaarden in de Roero en in Verduno, voor de productie van Barolo. Het is geen toeval dat het bedrijf zich de afgelopen jaren vooral heeft geconcentreerd op de teelt van de drie rassen die het meest geschikt zijn voor de typische bodems van het gebied: Arneis, Nebbiolo en Barbera.
Wijn voor de hele maaltijd, hij past goed bij voorgerechten, pasta met tomatensaus, risotto, ossobuco, kazen en rood vlees. Samengevat: de finesserijke stijl is eenvoudigweg onweerstaanbaar. De broers Davide en Daniele Pelassa halen ieder jaar zeer hoge scores bij Decanter en Parker. De 2016 Barolo San Lorenzo di Verduno haalde bovendien het uitzonderlijke resultaat van 95/100!

“Hm… Zeker geen triviale wijn” lispelde mijn disgenoot aan de rechterkant…

Mijn tafelgenoten maakten het me moeilijk om aan te geven welk van beide wijnen best paste bij het gerecht… Mijn linkerkant en mijn rechterkant inspireerden me tegenstrijdig… Het leven kan soms toch moeilijk zijn… maar… de Corte Enricetta bleef een unieke rode wijn uit Piemonte: robijnrode kleur met licht violette tinten en plakkerige tranen tegen de glaswand. In de neus een fruitig boeket van rijp rood fruit, frambozen en een vleugje cederhout. In de mond een bijzonder aangename, elegante, vlezige wijn met opnieuw heerlijke smaken van rijp rood en zwart fruit en lange afdronk.

In afwachting van het hoofdgerecht werden per tafel de wijnvoorkeuren verder besproken, gewikt en gewogen en werden ervaringen uit eerdere wine and food geneugten al dan niet met wijn uit de eigen wijnvoorraad, opgerakeld… En, naar verluidt was ik niet de enige die balanceerde tussen de ene dan wel de andere wijn als meest passend bij het gerecht…

Onze wijnkenners waren inderdaad in hun voorkeur mooi netjes verdeeld voor de ene dan wel voor de andere wijn…

Het hoofdgerecht bracht terug een nieuwe verrassing: kalfsmédaillon, madeirasaus met witloof, appel, aardpeer en zoete aardappel kroketjes… Een streling voor onze smaakpapillen…

Terug waren er twee wijnen:

Als eerste, de Toreye van het domein Eymann: een top Pinot Noir uit de Pfalz. Spätburgunder met aroma’s van bosfruit. Een verleidelijke, verteerbare, elegante rode wijn met diepgang. Met aroma’s van frambozen en kersen. Toegankelijke, subtiele eik notities en een lange afdronk maken deze Duitse rode wijn compleet.

Het smaakprofiel van deze rode wijn is vol en rond en past perfect bij wit vlees, rood vlees (lam, rundsvlees), wild en heerlijk bij kaas, gevogelte zoals eend.

Het wijngoed Eymann ligt in het centrum van het Duitse wijnbouwgebied Pfalz, in het zuidwesten van Duitsland. De wijngaarden liggen op de bovenste terrassen van de Rijn. Weingut Eymann heeft talloze onderscheidingen ontvangen voor hun wijnen, waaronder een 5-sterrenbeoordeling van de beroemde wijncriticus Eichelmann.

De Pfalz is de langste wijnstreek van Duitsland. Het is een uitgestrekt gebied dat van de linkeroever van de rivier de Rijn tot aan Frankrijk ligt. De oudste Duitse wijnroute, de Deutsche Weinstraße, is de verbindingsweg tussen alle 130 dorpen die in de Pfalz liggen en waar wijnhuizen staan. Ze is 85 kilometer lang en in bijna elk dorp zijn meerdere wijnmakers te vinden, bij wie het goed mogelijk is de wijnen te proeven.

Aan de overkant van de tafel hoorde ik een goedkeurend gemompel: “De volgende wijn zal het toch moeilijk hebben tov deze Duitse sterkhouder!”

De laatste wijn betrof de Rosso Dogana uit Montepulciano (Toscane) van het wijndomein Palazzo Vecchio.

Druiven: Canaiolo, Mammolo, Sangiovese. Heerlijke “Rosso” met uitnodigende, volatiele aroma’s van klein rood steenfruit, kersen en kriekjes. Licht kruidig. Een jeugdige, mooie aciditeit, medium body met fijn Provençaals kruidige afdronk (eucalyptus, rozemarijn). Past bij pasta met tomatensaus, risotto…
Lage rendementen, oog voor finesse, fraîcheur en elegantie steeds met respect voor de natuur, zijn de kenmerken van het wijndomen.
Rond 1300 maakte Palazzio Vecchio deel uit van Fattoria di Valiano en was gelegen op de grens tussen Siena en Perugia. Was “getuige” van vele historische gebeurtenissen waaronder de oorlogsstrijd over de grensbepaling. Valiano was een douane kantoor vandaar “DOGANA” = “douane” waar de taksen betaald werden.

Ik hoorde een disgenoot aan één van de nabije tafels deze wijn zeer sterk aanprijzen… “Meer body dan de vorige, hij geniet zeker mijn voorkeur”…

Als dessert verscheen een “Raspberry pleasure” (biscuit framboos, mousse champagne, coulis, witte chocolade, vanille, crispy).

Samen met de koffie was de avond compleet.

Toen de eerste chauffeurs een aantal leden ophaalden was het ondertussen 24.00 uur geworden en even later kwamen de eerste taxi’s aangereden…

De avond was weer vlug voorbij… en zoals de uitspraak van de heren van Gruuthuse “Plus est en vous” in de 15e eeuw en “Plus Ultra” als wapenspreuk van keizer Karel (1516) de geschiedenis ingaan, zo kan mogelijks de spreuk van de Romeinse keizer Publio Licinio Egnazio Gallieno “Bene vos, bene nos, bene me, bene te” oftewel in mooi Nederlands: “Goed voor jou, goed voor ons, goed voor mij, goed voor jou” dienstig zijn om het embleem van Vinosi te sieren….

Gelukkig was er geen sneeuw… Gelukkig… Op naar Kerstmis, nieuwjaar en het nieuwe jaar…

Erik Huyghe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *